Osobné zápisky

Moje telo po pôrode

Aké bude moje telo po pôrode? Nebudem vám klamať, mala som v tehotenstve obavy. S kilami navyše som nikdy nemala pozitívny vzťah a prekážalo mi, keď niekto počas tehotenstva poukázal na moje priberanie. Potom som porodila a realita ma milo prekvapila. Moje tehotenstvo mi týždeň po pôrode pripomínala už len linea negra, mierna diastáza a koža navyše. Takto je to dodnes.

Už tri dni po pôrode som mala len trochu vypuklé bruško a kto ma nepozná, asi by ani len netipoval, že som (doslova) pred pár hodinami rodila. Chlapca, ktorý mal 3920g a 55cm. Všimla som si na Instagrame takú toxickú vec, keď ide o ženské telo – ukazujeme ako normálne iba kilá navyše, strie, celulitídu. Samozrejme, že sú normálne, no rovnako tak je normálny aj úplný opak, ktorý voláme “mala šťastie”. A ja úplne chápem zámer. Viem, aké to je trápiť sa pre svoje telo. Pred tehotenstvom som mala najlepšie telo môjho života a aj tak som z neho bola nešťastná. Teraz som vychudnutá, no moje telo už neurážam. Žiaden motivačný obrázok na internete vás nepresvedčí, že sa máte so svojim telom kamarátiť. Musí vám to ťuknúť v hlave. Mne to trvalo 28 rokov a jeden pôrod.

Tak vám dnes bez hanby ukážem moje úplne normálne brucho po pôrode.

A chcem tým povedať, že je úplne normálne:

– ak pôrodom stratíte všetku váhu z tehotenstva, ale aj to, ak vám ostanú kilá navyše
– ak vám bruško splasne rýchlo, ale aj ked to trvá niekoľko týždňov
– ak máte strie, aj keď ich nemáte
– ak vaše telo navždy zmení
– ak to je po každom pôrode inak

(Fľak, ktorý spustil môj boj o život a brucho, ktoré dalo život)

 

Rozmýšľala som, prečo sa moje telo zotavilo po pôrode rýchlo a nemyslím si, že je úplne náhoda. Určite k tomu prospelo, že:

– to bolo moje prvé tehotenstvo
– som pomerne mladá, mám 28
– som celé tehotenstvo udržiavala kondíciu, ktorú som mala pred otehotnením naozaj skvelú. (bežiaci pás, v treťom trimestri dlhé prechádzky)
– som celé tehotenstvo cvičila a posilňovala aj brucho (fitko do 7.mesiaca, celé tehotenstvo špeciálne cviky s fitloptou)
– počas tehotenstva som nejedla za dvoch ale keď som na niečo mala chuť, neobmedzovala som sa a dopriala som si. Samozrejme s rozumom.
– pre mňa je prirodzené mať šalát a čerstvé ovocie každý deň. Priveľa pečiva mi robí problémy, takže ho jem iba ráno. Nerobím to nasilu s cieľom chudnúť. Takto som sa stravovala pred tehotenstvom aj v tehotenstve. Bohužiaľ, teraz nemám na krájanie zeleniny čas a môj jedálniček tým veľmi trpí.
– tehotenstvo pre mňa nebola výhovorka. Naopak bol to dôvod navyše zdravo sa stravovať a hýbať sa. A tu poviem, že som mala naozaj šťastie na zdravé tehotenstvo a mohla som.
– dojčím. Nie som fanatik na materské mlieko ale je to fakt, že dojčenie spáli denne 500-700 kalórií. Pomáha mi to teda spáliť tie sladkosti, ktoré jem teraz ako kompenzáciu chýbajúcej energie. Okrem toho dojčenie urýchľuje sťahovanie maternice po pôrode.
– už deň po pôrode som si malého uviazala do šatky. Stiahnutá šatka sa správa ako popôrodný pás a pomáha rýchlejšie spľasnúť bruško a spevniť ho.
– môj syn sa celý deň nosí. V šatke, nosiči, na rukách. S jeho váhou to je pre mňa 12 hodín posilňovania.
– môj syn spí v pohybe. Niekoľko hodín denne teda chodím. Mám tisíce krokov denne. Kondička jak oči.
– raz do týždňa (ak sa podarí) idem behať. Okrem toho naozaj necvičím, neposilňujem nemám na to čas ani chuť.
– rodila som prirodzene, bez liekov, zásahov, bez zranení. Hneď po pôrode som bola aktívna a cítila som sa plná energie 😂 taká som bola nabudená, že som napriek prebdenej noci plnej výkonov vôbec nemohla spať.  Myslím že aj úplne prirodzený pôrod bez medikamentov a zásahov pomohol nastúpiť správnym hormónom a rýchlejšiemu zotaveniu.
– mám zvýšený srdečný tep a zrýchlený metabolizmus. Takže ja mám malé kardio aj ked nerobím vôbec nič.

Takéto je moje telo a pre moje telo to teraz bolo takto normálne. Vaše telo môže byť iné a viete čo? Tiež to je normálne! Buďte na svoje telo dobré, nechcite aby sa rýchlo zmenilo späť – veď 9 mesiacov vyrábalo človeka. A ak dojčíte, tak vaše telo naďalej drží toho človiečika pri živote. Zalsúži si, aby sme prijali zmenu ktorou prešlo, nie? Dajte si čas. Prijmite sa.

Aj moje brucho bude navždy iné, no bude pre mňa pripomienkov zázraku.

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.