Osobné zápisky

Dobré mamy menia svet

Cez víkend sa mi stala táka nepríjemná vec. Počas toho, ako som telefonovala s mamou, som spadla do fontány a spadla som na zadok. Ayra videla mačku, potiahla ma a mňa zradila šmykľavá podrážka, keď som sa chcela zaprieť. Muselo to vyzerať komicky, no mne do smiechu nebolo. Mamke som zložila a sadla som si na lavičku. Naozaj som sa veľmi udrela a tak som sa rozplakala. Od bolesti, od hnevu a od všetkého, čo sa mi teraz deje.  

O pár minút na to, mi prišla od mamky sms-ka. Pýtala sa, či som v poriadku a či nepotrebujem, aby ku mne prišla.  Úprimne, keď som si tak revala cestou domov, naozaj som potrebovala mamu. Nie preto, aby mi pofúkala udretú ruku, ale preto, aby mi výchovne povedala: “Neplač. Kto ti za to môže?”.

Odpísala som, že som ok, že nepotrebujem, že ďakujem a že ju ľúbim. Ďakujem, lebo viem, že sa úprimne bála a viem, že trochu dúfala, že netreba aby prišla. A ľúbim ju, lebo viem aj to, že ak by som napísala že má prísť, odložila by všetku prácu, sadla do auta a tých 120km, čo nás delia, by dala ako stíhačka.

Lebo je to moja mama. A je jedno, ako veľmi som dospelá, vždy bude moja mama a ja ju vždy budem potrebovať. A vedomie, že moja mama vždy príde a vždy pomôže, mi dodáva odvahu žiť život podľa seba. Moja mama je jednoducho skvelá a aj keď občas o svojich výchovných metódach pochybuje – nemusí. Bola vo výchove fakt dobrá.

Všetky mami sú. Existuje veľa kultúr, veľa metód, veľa mám a veľa detí. A všetky mami sú dobré mamy. Sú dobré mami pre svoje dieťa. A dobré mamy menia svet. Aj keď deťom dávajú hranice, dokážu dať svojim deťom ten neskutočný pocit, že dokážu všetko. A keď máš pocit, že dokážeš všetko, tak naozaj dokážeš.

Vďaka mojej mame viem, že všetko, čo si viem prestaviť, je skutočné. Preto, keď som mala 3 roky a chcela som byť na karnevale Batman, bola som. Keď som neskôr chcela podnikať, začala som. Ak si to želám, tak do dokážem. Budem aj  Batman v záplave princezien. A takto moja mama mení môj svet. Takto všetky dobré mamy, menia svet.

Mam majú túto super schopnosť v sebe. Nemusia sa to učiť. Vesmír to zariadil tak, že každá mama bude dobrá mama pre svoje dieťa a ak niektorá mama cíti, že by z akéhokoľvek dôvodu nemohla byť dobrou mamou a naplniť svoju misiu, prosím, neponižujme ju, nesúďme ju a nenúťme ju.

Ísť na potrat je vo väčšine prípadov veľmi ťažké, veľmi dobre zvážené a zodpovedné rozhodnutie. Je to rozhodnutie dobrej mami, ktorá vie, že v tomto časopriestore by kvôli problémom nevedela dať svojmu dieťaťu pocit nekonečných možností a dúhové detstvo. Je to rozhodnutie dobrej mami, ktorá takto ochráni nenarodený život. A možno neskôr, keď bude jej život v rovnováhe, bude konečne môcť aj psychocky porodiť dieťatko a byť mamou.

Všetkým deťom želám, aby sa narodili dobrej mame. Tak ako ja.

 

 

Ps.: Nedá mi nepovedať. Veľmi ma počas víkendu pobúrila pani Anna Záborská v diskusii na Markíze. Stále na to myslím. Starí ľudia a kresťania, ktorí svoje duchovno nedokážu oddeliť od práce, do politky nepatria.

Dúfam, že sa raz na Slovensku  dočkám rozumnej politky, ktorá rieši skutočné problémy v štáte. Lebo ich tu máme naozaj veľa. A dúfam, že sa dočkám návrhu zákona, ktorý upraví finančnú podporu slušných rodín a nie potratový zákon z praveku.

Ak vás zaujíma môj názor na pochod za život a sprísnenie potratov na Slovensku, písala som o tom v tomto článku.

 

 

 

 

 

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.