Matkovanie,  Osobné zápisky

O tom, že rastový špurt je najlepšia antikoncepcia (+ moje tipy ako ho prežiť)

Teo má rastový špurt. Znova. Pár týždňov dozadu ho mal tiež a ja som po ňom bola zrelá na psychiatriu. 3 dni som sedela na gauči a iba dojčila. 3 noci som poriadne nespala – iba som odpadávala do kómy medzi dojčeniami. Vedela som, že je to rastový špurt, počula som o ňom predtým, no nevedela som, aké ťažké to môže byť….

Po 3 dňoch absolútneho zúfalstva (u mňa aj u Tea) som písala laktačnej sms, že ako toto šialenstvo môžem zastaviť…. Takto… Nepíšte nikomu z Mamily, že chcete ukončiť čokoľvek, čo sa týka dojčenia… Spôsobila som paniku, že chcem zísť z cesty materského mlieka a dostala som motivačné kartičky. Ale so špurtom mi nepomohli, ten sa jednoducho musí prežiť.

Poviem vám, niet lepšej antikoncepcie ako rastový špurt. Bolo to natoľko vyčerpávajúce pre celú našu rodinu, že sme sa s manželom dohodli na Teovi jedináčikovi. Bude mať psích súrodencov a tento názor sa nám bude v budúcnosti ťažko meniť práve kvôli týmto náročným obdobiam 😀 povedala by som, že obaja máme traumu.

Čo je to rastový špurt a aké má príznaky?

Keď som o špurte hovorila na mojom Instagrame, zistila som, že ho množstvo mamičiek vôbec nepozná. Rastový špurt je veľmi zaujímavá záležitosť a šťastnejší rodičia, si ho ani len nevšimnú. Často sa zamieňa s kolikou alebo rastom zubov, no je to samostatná vec.  Keďže je bežne Teo veselé bábätko nemá výraznú koliku, my sme si všimli, že je niečo inak. Teo má rastový špurt ako z knižky:

  • Nervozita: takmer celý deň je Teo mrzutý, nervózny, mrnčí. Chce sa nosiť, potom sa nechce, chce prsník, potom nechce…. Chce všetko a nič zároveň!
  • Hlad: každú hodinu a niekedy aj častejšie chce prsník.
  • Krátke denné spánky: počas trvania špirtu spí veľmi krátko cez deň.
  • Časté nočné kojenie: počas trvania rastového špurtu sa Teo budú na kojenie aj v noci takmer každú hodinu.
  • Trvá 3-7 dní a potom príde zmena k lepšiemu. Teo ho má vždy 3 dni a 3 noci.

Počas rastového špurtu Teo vždy výrazne vyrastie. Je stále hladný a stále chce prsník – má to dôvod – deti si takto zvyšujú produkciu materského mlieka. Keď je dopyt, je aj ponuka a keďže rastú, potrebujú viac. Teo sa v noci budú a plače. Manžel čítal, že je to preto, že sa v noci a nad ránom vylučuje rastový hormón – pri výraznom a rýchlom raste aj bábätká bolia kosti a kĺby…

Ako prežiť rastový špurt?

Áno píšem prežiť, lebo to je jediné riešenie – špurt sa nedá obmedziť ani zastaviť… Po prežití dvoch rastových špurtov už patrím k ostrieľaným matkám špurtérkam a mám pre vás pár zlepšovákov:

  • Počas špurtu viac jem a pijem veľa tekutín, kojenie berie energiu
  • Počas špurtu používam haku (silikónový zachytávač mlieka) alebo si odsávam odsávačkou prsník, ktorý malý aktuálne nepoužíva – tým oklamem telo že mám dvojčatá a zvyšujem produkciu mlieka. Zároveň získavam mlieko odo zásoby. Ja ho mrazím.
  • Počas špurtu opäť pijem čaje na tvorbu mlieka a meltu
  • Naučila som sa dojčiť v šatke a nosiči – to mi dáva možnosť vstať z gauča…
  • Celkovo nosenie všeobecne Tea upokojuje, takže keď už nič nepomá, šatka + biely šum to istia
  • Veľa čokolády na nervy
  • Doprajem si extra čas navyše mimo domu a dieťa nechám manželovi, inak by som sa načisto zbláznila – hoci len 10 minútový výlet na poštu
  • Idem spať skôr
  • Homeopatiká na dojčenie

Rastový špurt je veľmi výživné obdobie a ak ho práve prežívaš a natrafila si na môj článok tak ti veľmi držím palce. Si skvelá mamka a zvládaš to výborne. 🙂

 

 

 

...

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

komentáre 4

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.