Matkovanie

Ako sme vyriešili soor (žabku, múčnivku) u bábätka pri dojčení?

Dojčenie môjho syna sa nezaobišlo bez množstva problémov, jeden z nich bol soor (alebo tzv. žabka, múčnivka), ktorý sa dokonca vrátil. Našťastie mi kamarátka poradila perfektný produkt (Phyteneo Neocide gél ) – zabral takmer okamžite. Dnes vám napíšem, čo všetko okrem toho ešte pomohlo, aby sa soor už nevrátil.

...

Soor je veľmi častá kvasinková infekcia. U nás mu predchádzala zapálená bradavka. U vás nemusí. Bábätkám sa vyvíja imunita.

Ako som zistila, že Teo má soor?

Nuž jednoducho. Začal byť na prsníku nervózny, odťahoval sa alebo dokonca plakal. Hodila som to do Google a tak som zistila, že by mohol mať kvasinkovú infekciu, ktorá ho v pusinke svrbí. Skontrolovala som mu ústa a zistila som, že ma na jazyku a podnebí biele škvrnky (akoby zrazené mliečko) a bolo to jasné – Teo mal soor.

Príznaky soor (žabka, múčnivka) u bábätka:

  • Nervozita pri dojčení
  • Odmietanie prsníka
  • Svrbenie v ústach
  • Biele škvrny v ústnej dutine
  • Praskliny v kútiku úst

Ako prebiehala liečba sooru?

Ak nejde o vážny problém, väčšinou stačia voľne dostupné produkty. No ak soor trvá dlhšie je potrebná liečba pediatrom – lieky dostane bábätko aj maminka. Ja som ako prvé kontaktovala laktačnú poradkyňu. Tá mi odporučila fialovú vodičku z lekárne – genciánovú violeť. Je to kontroverzná vecička, lekárnička prevrátila očami keď mi ju predávala…, keď som sa pýtala na Instagrame, tak si ju veľa žien chválilo. Pred dojčením som si s vodičkou natrela bradavky. Mimochodom, mať modré bradavky, to je gurmánsky zážitok sám o sebe… Ale spät k liečbe. Vodičkou som Teovi ústnu dutinu nepotierala, stačilo, že som ju mala na bradavkách a pri dojčení sa mu dostala do úst. Ešte aj deň po ukončení používania vodičky ich mal modré. Laktačná poradkyňa vravela, že kým to farbí namodro, baktéria sa neprenáša z prsníka do úsť a soor sa tak môže vyliečiť.

Potvrdzujem. Po troch dňoch (v našom prípade) bol biely povlak preč a ja som vodičku prestala používať. To bola chyba – vodička by sa mala používať ešte aj pár dni po zdanlivom vyliečení a až potom sa soor nevráti. Takže Teo ho mal o niekoľko dní späť. Už sa mi ale nechcelo behať s bradavkami na šmolka. Chcelo to teda niečo… lepšie no.

Čo pomohlo aby sa soor už nevrátil?

Tak som vďaka radám od dievčat z Instagramu objavila Phyteneo Neocide gél – za mňa doslova zázrak. Dala som si ho na prst, vytrela Teovi ústa. Priniesol mu okamžitú úľavu od svrbenia a soor zmizol do ďalšieho dňa!

Je to antibakteriálny gél pre hygienu ústnej dutiny so šetrnou antimikrobiálnou zložkou pre regeneráciu ústnej mikroflóry. Veľmi šetrný, vhodný pre bábätko. A účinný!

 

Kúpiš tu:

Benulekaren.sk

Lekarentriveze.sk

Najlekaren.eu

 

Okrem toho som zvýšila dávku probiotík, ktoré som užívala a aj Teovi som dávala probiotiká BioGaia. Tiež som si umývala prsia pred každým dojčením. To som robila ešte niekoľko týždňov po soore. Už to nerobím, nechce sa mi, no zvýšená hygiena určite tiež prispela k tomu, že sme sa kvasiniek zbavili a soor sa nevrátil. Odporúča sa aj obmedziť sladkosti, ale tu budem úprimná – toto počas dojčenia nedokážem a podarilo sa mi zbaviť sa žabky u bábätka aj bez toho.

 

Na záver len pripomeniem, že ak problém pretrváva, riešte to s lekárom. Držím vám palce mamičky!

 

 

...

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.