Matkovanie,  Tipy

Bruško, prdíky, koliky, witching hour u nášho bábätko – čo pomohlo? + Ukážka masáže bruška

Asi nepoznám bábätko, ktoré by do určitej miery netrápilo trávenie prvé týždne života. Celé to obdobie po narodení je pre bábätko veľká zmena a bruško si zvyká na nový spôsob prijímania potravy. Aj môjho syna potrápili prdíky a mám skúsenosť aj s witching hour, plačmi, ktoré boli spôsobené emóciami a novými zážitkami. Dnes sa chcem s vami podeliť o tipy, ktoré nám pomáhali.

Zamyslite sa: je to naozaj kolika alebo ide o witching hour?

Witching hour zvyčajne začína okolo 2. týždňa po narodení dieťaťa, vrcholí v 6. týždni, a potom sa zvyčajne vyrieši do 3 – 4 mesiacov. Niektorí rodičia si zamieňajú pojmy kolika a “hodina čarodejníc”. Kolika je definovaná ako epizódy plaču viac ako tri hodiny denne, viac ako tri dni v týždni, tri týždne po sebe. Ak má vaše dieťatko koliku, poraďte sa s pediatrom.

Teo koliku nemal, mal však witching hour, a to každý deň, keď sa stala nejaká zmena/nový zážitok. Nemohli sme ho večer ani kúpať, inak nás čakal preplakaný večer. Rovnako tak každá návšteva starých rodičov končila plačom, resp. sme už s mužom vedeli, že môžeme očakávať ťažký večer. Skúste to vysvetliť návštevám… Aj keď som bola na návšteve u našich na noc. Zmena prostredia, noví ľudia, nové pachy… Plač. Teo takto reagoval aj na svoj vlastný vývin. Vždy, keď sa mu zlepšil zrak, plakal. Witching hour sme si naozaj užili.

Pozorujte svoje dieťatko, zamyslite sa nad zážitkami z dňa a zistite, či ide o koliky, alebo búrlivé emócie. Keď išlo o witching hour, nepomohlo nič, iba tuľkanie, nosenie, tíšenie. Naša prítomnosť, láska a trpezlivosť. Každý plač raz skončí. Aj každá witching hour prešla.

Bruško a prdíky nás však potrápili aj tak. Čo pomohlo?

Vyskúšala som naozaj všetko a viete čo? Asi najviac pomohlo, že Teo vyrástol a po treťom mesiaci to celé akosi samé odišlo. No keď sa to dialo, samozrejme, riešila som to a mám pár zlepšovákov.

Probiotiká pre bábätko

Keďže sme Teovi nedávali Vigantol práve preto, že môže spôsobiť koliku (urobte si k tomu vlastný výskum), dávala som mu Biogaia protectis kvapky s vitamínom D, ktoré obsahujú aj probiotiká. Keď nebola dostupná verzia s Dčko, dávali sme aj tie bez. Proste výborné probiotiká pre bábätko. Myslím si, že Teovi určite pomáhali, lebo keď kvapky došli a pár dní ich nedostal, bolo vidieť, že sa mu trávenie zhoršilo.

...

Aj ja som jedla probiotiká, ale nemyslím si, že to pomáhalo, no jedla som ich kvôli sooru a to pomohlo. O soore v ústach bábätka si môžete prečítať v tomto článku. 

Rektálna rúrka

Pozor! Rektálna rúrka je návyková a nemala by sa preto používať často. Pamätám si však na dva veľmi kritické dni, keď nič nezaberalo. Použili sme rektálnu rúrku, Teo sa vyprdel a bol kľud. Zázrak za pár centov.

...

Espumisan kvapky

Vyskúšala som ich, až keď mal Teo dva mesiace – aká škoda! Espumisan kvapky sú výborné! Mali sme verziu Espumisan L aj Espumisan Comfort, obe super. Comfort verzia je lepšia v tom, že stačí menej kvapiek pre rovnakú účinnosť. Veľký pomocník a bábätkám aj chutia. Dávam Teovi aj teraz pri prvých príkrmoch a musím povedať, že vždy, keď sme ich dali, tak Teovi veľmi pomohli na plynatosť a upokojil sa. Odporúčam do lekárničky pre bábätko – aspoň pre istotu.

...

Masáž bruška

Masáž bruška pomáhala veľmi. Teo si obľúbil pohyb “bicyklujeme”, ktorý ukazujem vo videu, a vždy sa potom vyprdel. Existuje aj špeciálna antikoliková masáž bruška, ktorá by sa mala vykonávať každý deň v pravidelnom čase, cca pol hodinu pred kritickým časom – mamky už vedia. Ja som ju nerobila až tak poctivo a vybrala som si z toho pár obľúbených pohybov, no často som Teovi masírovala bruško pri prebaľovaní, aj niekoľkokrát cez deň. A vždy, keď plakal. Pomáhalo mu to upokojiť sa, uvoľniť prdíky a keď som masírovala pravidelne, naozaj mal menej plačov. Masáž ma naučila certifikovaná masérka dojčiat, odporúčam absolvovať kurz.

Tento olej mám rada:

Masáž ukazujem na konci tohto videa:

Zohriať bruško (kúpeľ, teplý obklad, nosenie na holo).

Zohriať boľavé bruško tiež veľmi pomáha, hlavne tie prvé mesiace (no aj teraz pri príkrmoch). Super bol kúpeľ v teplej vode alebo nosenie na holo s kolienkami pri brušku. V oboch prípadoch sa Teo uvoľnil. Existujú aj špeciálne obklady so semienkami, ktoré zohrejete v mikrovlnke, to som neskúšala, ale dáva to logiku, lebo teplo naozaj pomáhalo. Kúpite napríklad aj v DMke.

...

Bezplienková metóda na kakanie

O bezplienkovke píšem v tomto článku, takže nejdem vysvetľovať, čo to je a ako na to. No Teovi naozaj veľmi pomáhalo vyprázdňovanie sa v špeciálnej polohe. Vyprdel sa, vykakal sa a mal spokojné bruško.

Čo nám nepomohlo?

  • Mne nepomohlo zmeniť jedlo. Osobne neverím, že strava dojčiacej ženy ovplyvňuje dieťa, no sú dva tábory žien. Mne to príde nelogické, keďže mlieko sa tvorí z krvi, a tak si myslím, že dieťa ovplyvňujú len látky, ktoré prenikajú do krvi žien (cukor, alkohol a pod.) – bublinková voda ani šošovica, ktoré nafukujú matku, naozaj neprenikajú do krvi, a teda ani mlieka, veď keby ste mali v krvi bublinku vzduchu, tak zomriete! A tak som jedla, čo som chcela a na čo som mala chuť. Všimla som si však, že Teovi nerobila dobre káva, tak som ju prestala piť.
  • Feniklový čaj – chvíľu som skúšala dávať Teovi piť feniklový čaj pre bábätká, ale nevšimla som si rozdiel. Ja som pila feniklový čaj tiež a zdalo sa mi, že to pomohlo viac.

Ak práve zažívate náročné chvíle so svojím bábätkom, držím vám palce. Ako mamka robíte to najlepšie čo viete. Vyskúšajte moje tipy, možno niečo pomôže. Ak máte nejaké ďalšie zlepšováky, podeľte sa s nami v komentároch.

 

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.