Osobné zápisky

Nechytajte sa môjho brucha!

Chytanie tehotenského brucha mi vždy prišlo divné a nerobila som to.  Tušila som, že sa mi tento zážitok nevyhne, no nečakala som to takto skoro. Moje bruško je ešte veľmi malé a s ľuďmi,  ktorí by toto mohli urobiť (čau mami) sme sa celé týždne nestretli. Ale stalo. Prišlo to nečakane, hneď za pozdravom a otázkou ako sa máme. Ruka sa bez opýtania sa načiahla po mojom bruchu.

Moja reakcia bola veľmi prudká, zabránila som kontaktu a budem sa iba voľne parafrázovať, povedala som osôbke nech sa ma nechytá, že ja ju tiež po pozdrave nechytám za cecky.  Reálne to pre mňa ale bolo oveľa horšie, pretože v momente keď sa mi načiahla po bruchu mnou prebehol mráz a naplo ma. Už som sa chcela za moju reakciu ospravedlniť a vysvetliť prečo sa mi to deje, ale ona ma predbehla a postavila ma do role “tej divnej” – no čo, veď si tehotná.  Uuuuufffff. Zľahčovanie pocitov. Pre mňa konečná, ospravedlňovať sa nebudem.

Bol to pre mňa veľmi nepríjmený zážitok. A určite to takto nemám iba ja.

Ľudia, tehotenstvo, naozaj nie je povolenie na prekročenie intímnej zóny. Možno to niektorým ženám naozaj nevadí a užívajú si, keď ich hocikto chytá za brucho (dobré pre nich). Ale ja si myslím, že väčšina len ticho prečká ten divný moment. Lebo nevedia ako reagovať a lebo sa to takto predsa vždy robilo – keď bol niekto tehotný, hladkalo sa brucho?

Prosím, máme tu rok 2022. Čo keby sme konečne začali rešpektovať pocity toho druhého a pýtať si na intimity súhlas.

Za čo som sa vlastne chcela ospravedlniť? Neviem. Ja som v poriadku, ja som sa nezmenila. To ľudia sa ku mne začali správať inak.  Lebo som tehotná, tak som asi automaticky zvedavá na ich názory, rady a hororové príbehy z pôrodnice.  No a samozrejme, automaticky beriem hladkanie môjho brucha.

A viete čo? Toto nie je svadba, kedy som musela dodržať “lebo sa to patrí”  praktiky.  Tu už nejde o česť môjho ocka v očiach dediny. Tu ide o mňa a ja som tehotná, nie nesvojprávna. Nebudem viac rešpektovať nerešpektujúce správanie.

Keď nabudúce budete mať chuť obchytkávať tehotenské brucho, zamyslite sa nad tým, či by vám bolo príjemné, keby vám niekto chytal špeky. Len tak, bez opýtania, lebo ako sa máte a či pekne rastiete… 😉

 

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.