Osobné zápisky

Čo ma o materstve naučila moja psychologička?

Včera som nemala dobrý deň. Ale vďaka terapii sa dokážem na veci pozerať úplne inak. Sú to už 3 mesiace, čo celkom intenzívne chodím na sedenia a cítim veľkú zmenu v mojom prežívaní. Preto vás hneď v úvode chcem posmeliť, choďte. Zistite, čo pre vás terapia môže urobiť. Choďte na terapiu, nepotrebujete k tomu “psychiatrickú diagnózu”, choďte len tak, bude sa vám žiť lepšie. No a aby som nezabudla, chcem si tu spísať dôležité lekcie, ktoré ma o materstve naučila moja psychologička.

Dosť dobrá mama stačí, netreba byť dokonalá.

Je to moja nová mantra! A je to naozaj pravda.  Pre tvoje dieťa si vzor, ak budeš dokonalou a neukážeš chyby, budeš nedosiahnuteľný vzor, čo dieťatko môže frustrovať ešte viac ako tvoje chyby. Tak, ako je tvoje dieťa pre teba dokonalé aj s chybami, tak si v jeho očiach dokonalou mamou ty.

Môžeš ukázať svoje emócie pred dieťatkom. 

Emócie musia von a je to v poriadku. Dieťa neoklameš, cíti tvoje emócie. Tváriť sa pred ním, že som super šťastná, keď to nie je pravda, je pre dieťatko veľmi mätúce. Číta tvoje emócie a ak ich neukážeš, bude zmätené. Ukázať emócie, pustiť ich von je viac ako v poriadku. Ešte lepšie je, keď to potom dieťatku vysvetlíš. Dávaš tak dôležitú lekciu a ukazuješ mu to, čo si mala vidieť ako malá. Nie je to len o tom, že tvoje dieťa môže bezpečne prejaviť svoje emócie pred tebou. Aj ty môžeš pred ním. Vzájomne ich prijímate. 

Ospravedlniť sa dieťatku je dôležité, no rovnako dôležité je odpustiť aj sebe. 

Komunikácia s dieťatkom je pre teba od začiatku základ, no zabúdala si na seba.  Ak si nereagovala podľa svojich predstáv a úprimne ťa to mrzí, ospravedlň sa dieťatku. Opäť ho tým učíš dôležitú vec. Zároveň však nezabudni na seba a odpusti si. Netrýzni sa výčitkami. Si len človek, učíš sa cestou. Prijmi, čo sa stalo, pouč sa z toho. 

Vždy máš šancu urobiť veci inak, správať sa inak, reagovať inak.

Bol to len zlý/náročný deň, nie celý život. Jeden blbý moment nekazí celý vzťah. Vždy máš šancu nabudúce urobiť to inak a ak ti niekto chce dať nové šance, tak je to práve tvoje dieťatko, lebo aj ono ich očakáva od teba. Dôležité je naozaj sa snažiť. A o tom to vlastne je. Vďaka deťom sa každý deň snažíme byť trochu lepšou verziou seba. 

Môžeš a potrebuješ mať čas pre seba.

Aby si mohla dávať, musí byť z čoho. Počúvaj svoje telo, počúvaj svoju dušu, sleduj svoje správanie. Často je signálom “prázdneho pohára”. Kontaktné rodičovstvo nie je o tom byť ako siamske dvojčatá. Tvoje dieťatko potrebuje a môže byť aj osamote s otcom. Dôležité pre teba  je nájsť si čas pre seba, ideálne každý deň. Ale skutočný čas pre seba, nie sprchu, čas na prácu, nákup či upratovanie. Choď behať, na prechádzku, na nechty, do vane… Urob niečo iba pre seba. 

Na každom dni nájdi to dobré a poďakuj.

Môžeš to volať aj modlitbou. Ja už dlhé roky ďakujem veľa, úprimne a rada hľadám na každom dni malé radosti. Po narodení Tea som na silu vďaky zabudla, ale iba na chvíľu. Je dôležité si pripomínať všetky malé aj veľké dary nášho života. Mení to tvoj pohľad na bežný deň. 

Skúmaj svoje emócie.

Dlho som sa cyklila v rovnakých pocitoch, až keď som ich začala skúmať, hľadať pôvod a riešiť ich dôvod, podarilo sa mi preťať “bludný kruh” a nájsť lepšiu cestu. Dôležité je skúmať emócie z minulosti, no aj tie aktuálne v čase, keď sa nám začnú diať. Veľa sa o sebe naučíš, veľa zmeníš. 

Zastav sa. To dôležité je tu a teraz. Všetko ostatné počká. 

Aj silu spomalenia v prítomnom okamihu mi moja psychologička musela po pôrode pripomenúť. A ja jej za to ďakujem. My mamky máme v hlave nekončiaci zoznam úloh. Keď sa mi podarí pochopiť, že všetko počká, dokážem sa zastaviť, oddýchnuť si, reagovať lepšie a hlavne prítomne. Zastanem, oslobodím sa, nadýchnem sa. Meditácia mi pomáha začať deň. 

 

Moje terapie nekončia. Stále sa učím. Stále sa mi podarí konať v afekte. Moje úzkosti sa však zmiernili a môj pohľad na život je úplne iný ako na začiatku terapií. Časom možno doplním ďalšie lekcie. Dúfam, že niekomu moje slová pomohli. Mne písanie týchto bodov pomohlo veľmi. 

 

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.