Tipy

Ako si kúpiť kozmetiku, ktorá nesklame?

Rozmohl se nám tady takový nešvár… Ľudia majú pocit, že nakupujem naozaj veľa kozmetiky. To samozrejme nie je pravda. Pramení to z toho, že mám veľa kozmetiky. Viac ako bežná žena potrebuje. Väčšinu novej kozmetiky sú však PR balíčky, ktoré mi robia radosť a bez týrania priznám, že mnohé produkty z ich obsahu, by som si sama kúpila. Ale našťastie nemusím. Vďaka blogu  tak mám slušnú zásobu kozmetiky, čo mi dáva priestor testovať nové veci, prinášať vám tipy na skvelé produkty a samozrejme, nebudeme si klamať, ušetrí mi to nejaké euro.  Mesačne tak reálne miniem za kozmetiku menej peňazí, ako priemerná žena a to mi dáva možnosť kúpiť si občas niečo extra, možno aj drahšie.

Kam sa chcem týmto úvodom dostať? Predtým, než si niečo kúpim prebehne proces uvažovania, ktorý mi ako tak zaručí, že investované peniažky nebudem ľutovať. A hoci sa občas stane, že mi napriek príprave produkt nesadne, deje sa to minimálne a väčšinou som s nákupom nadmieru spokojná. Rozhodla som sa vám spísať moje tipy, ako nakupovať kozmetiku rozumne a kúpiť si tak produkty, ktoré reálne využijem a spotrebujem. Verím, že to niekomu pomôže.

1. Produkt, ktorý sa mi páči dám najprv na wishlist. Nekupujem hneď.

Netvrdím, že sa mi to nikdy nestane… no čoraz menej nakupujem produkty spontánne. Ak ma zaujme nejaký produkt, (napríklad na neho vidím reklamu alebo u nejakej blogerky) pridám si ho na wishlist a nechám to “odležať”. Po zapísaní na wishlist produktu prestanem venovať pozornosť a často sa mi stane, že ho nakoniec vôbec nekúpim. Naopak inokedy mi produkt ani po niekoľkých dňoch nedá spávať a tak sa mu začnem venovať viac a začnem zisťovať, či by mi sadol.

2. Zapadne produkt do mojej skincare rutiny? / Zapadne produkt do mojej dekoratívky?

V prvom rade sa zamyslím nad tým, či produkt zapadne do mojej skincare, ak ide o starostlivosť. Nie je totiž nič horšie, ako kúpiť si produkt, pre ktorý vo finále nebudem mať využitie,  lebo ho nebudem vedieť zapasovať do skin care rutiny a kvôli jednému produktu nebudem meniť fungujúce postupy.  Preto skôr hľadám produkty, ktoré nahradia tie, čo používam. Napríklad: mám rada sérum s vitamínom C od Catrice a ak chcem vyskúšať nové sérum, vyberiem si také, ktoré moje Cčko nahradí po spotrebovaní. Chápeme sa?

Rovnako je to aj s dekoratívkou. Zamyslím sa nad tým, či viem produkt variabilne použiť a či sa mi hodí k tomu, čo už mám.

3. Skúmam zloženie kozmetiky

Posledné roky čoraz viac riešim aj zloženie kozmetiky. Nikdy nebudem BIO kozmetická žena – mám za to že aj chemická kozmetika má svoje plusy. No začali ma zaujímať aktívne zložky a ich efekt na pleť. Taktiež viem, na ktoré zložky je moja pleť citlivá a preto radšej dopredu skúmam zloženie produktu, ktorý sa chystám kúpiť. Je to jednoduchšie, ako neskôr riešiť rozhádzanú pleť. Skúste to aj vy.

4. Pozerám si recenzie a swatche produktu

Osožné môžu byť aj recenzie kozmetiky, prípadne jej swatche, fotky, ukážky alebo videá. Mám rada, ak si pred kúpou prečítam čo najviac recenzií. Je to dôležité ako pri dekoratívke, tak pri skin care. Nezabúdajte sledovať, akú má bloger recenzujúci kozmetiku typ pleti. To vám pomôže zistiť, či by produkt sadol aj vám. Pomocník pre mňa je aj stránka lakrem.sk. Nájdete tam množstvo recenzií kozmetiky od bežných ľudí. Užitočné je aj popísané a vysvetlenie zloženie kozmetiky.

5. Nemám niečo podobné už doma? / Neskúšala som niečo podobné už v minulosti?

Hoci sa hovorí, že dva krát do tej istej rieky nevstúpiš, pri produktoch to nie je také samozrejmé. Preto sa vždy dopredu zamyslím, či som niečo podobné už v minulosti neskúšala a či mi to vlastne sadlo. Tiež si pozriem svoju zbierku kozmetiky a zisťujem, či niečo podobné doma už nemám. Často tak nájdem zabudnuté poklady.

6. Naozaj produkt potrebujem?

Posledný krok pred nákupom je zamyslenie sa, či produkt naozaj potrebujem. K tomu viac dodať netreba. Nerada som zahltená vecami, ktoré nepoužívam a platí to aj v kozmetike. Myslím si, že ani vy by ste si nemali kupovať produkty, ktoré nepotrebujete. Je to neekologické aj neekonomické. Nedajte sa zlákať na rýchle nákupy reklamou na internete. Vždy budú zľavy, vždy bude výhodná ponuky a vždy sa nájde najlepší produkt na svete, ktorý musíte mať. 😉

Nakupovať produkty rozumne môže byť zdĺhavé a ja osobne nemám nič proti spontánnym nákupom, no málokedy si spontánne kúpim niečo využiteľné. Často u mňa “spontánne” produkty končia v bazáriku, u kamošiek alebo rovno v koši. A hoci sa pri nakupovaní  snažím dať emócie bokom a postupovať rozumne, nebudeme si klamať. Občas je fajn urobiť si radosť. Tak sa mi pochváľte, čím ste si naposledy urobili radosť vy? 

 

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.