Recenzie,  Tipy

Menštruačné nohavičky: všetko, čo o nich potrebuješ vedieť + recenzie a moja skúsenosť

Menštruačné nohavičky sú pre mňa novým spôsobom, ako prežiť menštruáciu čo najviac v komforte. Používanie týchto nohavičiek je jednoduché: jednoducho si ich oblečte na začiatku menštruácie a noste ich tak dlho, ako potrebujete. Ja som bola milo prekvapená a veru ľutujem, že som ich nevyskúšala skôr!

Zoznámte sa: Čo sú to menštruačné nohavičky

Menštruačné nohavičky sú vlastne gaťky s tenkou absorbčnou vrstvou. Ženám poskytujú príjemný pocit počas „svojich dní“.

Menštruačné nohavičky sú vyrobené zo savého materiálu a navrhnuté tak, aby tesne priliehali k telu, takže sa počas nosenia nepohybujú. Majú vodotesnú vonkajšiu vrstvu a vnútornú vrstvu, ktorá absorbuje krv a zabraňuje úniku. Napriek tomu, že obsahujú až 3 vrstvy, nie sú hrubé. Ich hrúbka dosahuje maximálne 3 mm, čiže sa veľmi nelíšia od bežného spodného prádla.

Dodávajú sa v rôznych veľkostiach a farbách, takže si môžete vybrať tie, ktoré vám najlepšie vyhovujú. A ja musím povedať, že dnešný trh ponúka aj naozaj pekné, až sexi kúsky s čipkou – nie sú to žiadne bombarďáky.

Tieto nohavičky sú šetrné k životnému prostrediu, pretože znižujú množstvo odpadu tým, že eliminujú potrebu hygienických vložiek alebo tampónov. Absorbčnú schopnosť majú cca 1,5roka – potom sa znižuje. Keďže sú veľmi tenké, môžete ich aj po uplynutí času používať ďalej, ich savá schopnosť klesne, ale viete ich stále používať napríklad ako intímku.

Materiál býva biologicky rozložiteľný, takže po dopoužívaní sa prirodzene rozloží v pôde alebo vo vode.

 

Zloženie menštruačných nohavičiek

Vo väčšine prípadov sú menštruačné nohvaičky vyrobené z (bio) bavlny, lycry či bambusu.

Čo sa týka časti, ktorá má absorpčnú schopnosť, tá má o niečo zložitejšie zloženie. Skladá sa z niekoľkých vodotesných a priedušných látok, ktoré dokážu zadržiavať vodu a takisto aj nežiaduce pachy. Absorpčná časť je väčšinou vyrobená z polyamidu, elastanu alebo hydrofilamidu. Žiadna z týchto zložiek však neobsahuje látky, ktoré by boli dráždivé pre pokožku.

Absorbujú všetku krv, ktorá uniká z pošvy, skôr než sa dostane k vonkajším vrstvám oblečenia a majú vodotesnú vrstvu, ktorá zabraňuje prenikaniu do vonkajších vrstiev. Bola som prekvapená, ale naozaj nikde nič nepretieklo, nepresiaklo. Nemala som špinavé nohavice!

Pokiaľ si kladieš otázku: „Dajú sa menštruačné nohavičky použiť vo vode?“, odpoveď je, že nie. Bežné menštruačné nohavičky nie sú prispôsobené na pobyt vo vode, avšak existujú špeciálne menštruačné plavky. Ich nosenie však nie je vhodné pri silnej menštruácii. Slúžia na komfortný pobyt pri bazéne či mori počas miernej menštruácie. Ak potrebuješ menštruačné nohavičky k vode, odporúčam menštruačné (absopčné) plavky.

...

 

Ako sa používajú menštruačné nohavičky?

Jednoducho: nosia sa ako klasické gaťky počas menštruácie.

Menštruačné nohavičky nemajú špeciálny návod na nosenie. Oblečeiš, nosíš, vyperieš a znova použiješ. Ich absorpčná kapacita je v priemere maximálne 12 hodín. Tento čas je len orientačný, pretože každá žena je iná a aj každá značka robí inak savé gaťky. Napríklad Slovenská značka Perties robí gaťky ktoré nasiaknu až 60ml! Teoreticky by sa dali nosiť celú menštruáciu, čo je pre mňa ale z hygienických dôvodov čudné a ja si myslím, že je lepšie si gaťky vymeniť minimálne raz za 12h.

 

Ako prať menštruačné nohavičky?

Pranie menštruačných nohavičiek nie je zložité. Vyberte si prací prostriedok na jemné prádlo a nepoužívajte aviváž. Je potrebné dbať na to, aby ste ich prali len v studenej vode, maximálne na 40 °C – záleží od konkrétnej značky nohavičiek. Teplá voda by umožnila krvi prenikať ďalej do látky, a teda by sa nevyprali. Ja ich periem s bežnou bielizňou na 40tke. Ak periem ručne, tak tiež len v studenej vode a žmýkam jemne.

Nesuším ich v sušičke, pretože to výrobca neodporúča, no rýchlo vyschnú na vzduchu takže mi to nevadí. Ak ich vyperiem večer, ráno ich môžem znova obliecť.

Ďalšia vec, na ktorú by ste mali dbať pri ich praní, je prací prostriedok, ktorý neobsahuje glycerín. Glycerín je látka, ktorá by pri praní prenikla do savej časti nohavičiek, čím by znížila ich absorpčnú schopnosť z dlhodobého hľadiska.

 

Prečo vymeniť bežné hygienické produkty za menštruačné nohavičky?

  • Menej chémie – V poslednej dobe sa veľa hovorí o negatívnych účinkoch chemických zložiek, ktoré sú prítomné v tampónoch či hygienických vložkách. Tieto produkty používajú denne milióny žien po celom svete. Mnoho žien dokonca môže byť na tieto zložky alergických. Menštruačné nohavičky, ktoré sú kvalitné, majú čisté a ekologické zloženie. Vďaka nim sa viete vyhnúť nežiaducim účinkom, ktoré prinášajú škodlivé látky v hygienických potrebách.
  • Šetríš peňaženku – Jeden ks ti vydrží viac ako rok. Kúpiš a dookola nosíš, perieš. Žiadne ďalšie pomôcky nekupujete. Šetríte. Je pravda, že kúpa menštruačných nohavičiek si vyžaduje vyššie vstupné finančné náklady, avšak používate ich takmer 2 roky a už po pár mesiacoch sa náklady vrátia.
  • Tvoríš menej odpadu – Počas svojho života použije žena v priemere 11 000 hygienických pomôcok ako vložiek a tampónov. Ich výmenou za menštruačné nohavičky ochránite svoje zdravie a aj zdravie a čistotu našej planéty.
  • Je to pohodlné – oblečieš si gaťky a niekoľko hodín sa o nič nestaráš.

 

Oplatí sa vyskúšať menštruačné nohavičky? Moja skúsenosť s menštruačnými nohavičkami

Menštruačné nohavičky ponúkajú komfortnú a spoľahlivú alternatívu ku klasickým jednorazovým hygienickým potrebám. Pre ženy predstavujú malý krok, ktorý však pre našu planétu môže znamenať jeden obrovský skok. V zásade môžem povedať, že mňa menštruačné nohavičky milo prekvapili a páčili sa mi natoľko, že som si objednala ďalšie kusy – vybrala som vysokoabsorpčné Perties slovenskej výroby. A viete čo? Nechápem, že som menštruačné nohavičky nevyskúšala skôr!

Nebuďte ako ja a nenechajte sa odradiť predsudkami. Gaťky naozaj nesmrdia, naozaj ich môžete mať celý deň, naozaj sú príjemnejšie ako vložka a naozaj je to bez starostí.

Navyše, nemusela som si meniť tampóny ani vložky a pozerať sa na krv v kalíšku, čo mi bolo vždy veľmi nepríjemné. Toto je za mňa pri gaťkách ale trochu nevýhoda – keďže absorpčná vrstva je čierna, nemáte o menštruácii taký presný prehľad. Ale mne to nevadí.

Správajú sa skrátka ako klasické gaťky a na menštruáciu som nemyslela. Bála som sa, že budem cítiť, viete, takú tú “spŕšku” krvi ako pri vložkách, ale nebolo to. Neviem, ako je to možné.

Za mňa je to asi najpríjemnejší menštruačný produkt na trhu v súčasnosti. Ekologické hľadisko je len ďalšie plus.

 

 

Moja recenzia nohavičky Snuggs na silnú menštruáciu

Ako prvé som vyskúšala menštruačné nohavičky Snuggs. Nie preto, že ma všade naháňala reklama od influencerov, ale preto, že boli dostupné v DM. A ja som tam bola na nákupe potrieb pre moju prvú popôrodnú menštruáciu. Tá prišla po mesiacoch od pôrodu a bola veľmi nepríjemná. Vložky ma nikdy nebavili, kalíšok som skúsila iba pár krát a vôbec sa mi nepáčil a po pôrode mám akúsi averziu na tampóny, ktoré som predtým mala najradšej. Používala som ich aj prvý deň mojej menštruácie po pôrode, ale nejak ma nebavili. Chcela som si to urobiť zaujímavé, tak som si povedala, že vyskúšam menštruačné gaťky.

Mám Snuggs silnú menštruáciu. Veľmi sa mi páči jemný materiál, z ktorého sú vyrobené a prekvapilo ma, aké sú tenké! Prvý deň testovania (druhý deň menštruácie, kedy je u mňa najsilnejšia) som si ich chcela vymeniť po 4 hodinách. Nepretiekli, ale už som cítila nepríjemnú vlhkosť, no ďalšie dni mi vydržali 8 hodín bez pocitu vlhkosti! Trúfla som si aj na noc a bolo to skvelé – žiaden pocit spotenej plienky, ako s nočnou vložkou!

Bežne nosím veľkosť S, vzala som si teda S a úprimne, asi by som zniesla o číslo menšie!

Takže aké sú Snuggs na silnú menštruáciu? Podľa mňa dobré. Ale viac krát mi už pretiekli… Pri silnej menštruácii je potrebné ich častejšie meniť a majú krátku savú vrstvu, takže na silnejšiu noc som si ich použiť netrúfla. Ak máte veľmi silnú menštruáciu vyskúšajte radšej značku Perties s maximálnou alebo perfektnou absorpciou. Za mňa sú bezkonkurenčné.

Snuggs vďaka ľahkému materiálu naozaj rýchlo schnú. Údržba je jednoduchá: periem ich v práčke na 40°, alebo ručne v umývadle. Výhoda určite je aj to, že sa dajú kúpiť priamo v drogérii DM. Ja oceňujem aj tenučkú nasiakavú vrstvu a nevadí mi, že ich potom musím prvé dni meniť trošku častejšie.

V ponuke sú rôzne strihy, farby, veľkosti aj intenzity absorpcie – medzi nohavičkami Snuggs si určite vyberiete. Ja ich môžem s čistým svedomím odporúčať.

 

Moja recenzia Perties – Didi – Extrémne absorpčné nohavičky

Perties je Slovenská značka, ktorá ponúka veľmi absorpčné gaťky z biobavlny v rôznych strihoch a nedávno uviedli na trh aj podprsenku na kojenie! Tá by mi určite zachránila nejedno tričko počas prvých týždňov po pôrode – ale späť ku gaťkám.

Ja som si vybrala model Didi, lebo ho mali akurát v akcii a páčilo sa mi, že gaťky nie sú len čierne. Tento model má absorpciu až 60ml a je vhodný aj na noc. Oproti Snugs, majú tieto gaťky trochu hrubšiu absorpčnú vrstvu, ale nie je to nič hrozné a pri bežnom nosení rozdiel necítim. Absorpčná vrstva je až po zadok, takže som si trúfla aj na prvú noc, ktorá je u mňa najviac intenzívna a super! Dizajnovo sa mi tiež páčia, s tou čipkou. Vyzerajú ako klasické gaťky. Materiál je oproti Snuggs iný, je to bavlna a ak môžem byť úprimná mne sa viac páči ľahkosť Snuggs Lycry. Perties schnú o čosi dlhšie ako Snuggs, ale opäť – ak ich vyperiem večer, do rána ich mám suché, takže žiadna tragédia to nie je.

Bežne nosím veľkosť S a pri Perties mi S sedí tak akurát, zniesla by som aj Mko. Objednávala som priamo z ich eshopu a dodanie bolo na druhý deň, takže super rýchle – chválim.

Tieto gaťule môžem tiež doporučiť a ja osobne si ešte plánujem kúpiť ich slávne “Bátoričky”, len čakám na nejakú zľavu a rozmýšľam aj o podprsenke. Mimochodom, Perties gaťky sú vraj vhodné aj po pôrode ale po pôrode som ja skôr za jednorázové vložky, kvôli hygiene… No možno do budúcna zmením názor, lebo komfort v šestonedelí je najviac a myslím si, že menštruačné nohavičky by mi ho dopriali!

Prídu v peknom balení, super aj ako darček.

 

Mám pre teba zľavu 10% na menštruačné nohavičky PERTIES.

Pri objednávke na eshope perties.sk zadaj v košíku referenčný kód hanask10. Môžeš kombinovať s iným zľavovým kupónom.

 

Moja recenzia Jessa nature menštruačné nohavičky z DM drogérie

Na tieto som bola veľmi zvedavá, pretože ich cena je oproti Snuggs a Perties skoro polovičná. Kúpila som si veľkosť S, bežne nosím S a nohavičky mi výborne dobre sedia. Materiál (95%bavlna) je veľmi príjemný na nosenie, trochu sa mi nepáči dizajn so zelenou gumou – iné v obchode nebolo v ponuke. Sú veľmi tenké, diskrétne na bežné nosenie.

A moja skúsenosť? Mám zmiešané pocity. Na obale uvádzajú absorpciu 5 kvapiek zo 6. tak som čakala trošku lepšeniu výdrž. Pri silnej menštruácii je to ako 1 klasická vložka, máte to tak na hodinku, dve max. Potom už neboli spoľahlivé, boli mokré a bolo potrebné ich vymeniť. Menštruačné nohavičky Jessa nature z DM drogérie sú ale fajn voľba na záver menštruácie, kedy už intenzívne krvácanie vystrieda slabunká menštruácia alebo skôr špinenie. Súper určite aj ak vás trápi silný výtok (uzamknú aj zápach) a tiež sú fajn ako poistka k tampónom alebo kalíšku – nemusíte tak nakupovať intímne vložky.

Ja osobne ich využívam každú menštruáciu, ale až naozaj na konci, na posledný deň alebo na poslednú noc, kedy sa už nemusím báť pretečenia, no stále špiním. Na silnú menštruáciu za mňa rozhodne vyhrávajú Perties.

 

 

Ďalšie recenzie a skúsenosti s menštruačnými nohavičkami

Lenka, YouTuberka: “Veľmi odporúčam značku Perties”

Nohavičky Perties sú podľa mňa TOPka…. Majú najvyššiu absorpciu v Európe, takže sa naozaj nemusím báť pretečenia. Plus krásne modely aj s čipkou.  Používam ich v najsilnejšie dni… V noci tiež – to sa vyspím ako v bavlnke. Rovnako sa mi osvedčili aj na silnejšie krvácanie po pôrode… A keďže rovnakú technológiu vysokej absorpcie využili aj pri dojčiacej podprsenke, mamičky nemusia mať strachy z fľakov na tričkách.

Lenka má k nohavičkám aj veľmi dobré videá, ktoré odporúčam pozrieť:



Silvia: “Používam Snuggs a k vložkám sa nevrátim”

Ja používam snuggs, veľmi mi vyhovujú, nesmrdia, nikdy nepretiekli ani v noci, som s nimi vždy čistá, nie ako pri vlozkach, ľahká údržba… Zatiaľ som doma na rodičáku, neviem si ešte predstaviť nosiť ich do práce na 13 hodín aj s cestou, ale určite na niečo prídem…nemienim sa vrátiť k vložkám.

Dominika: “Vyskúšala som Snuggs, Love Luna aj Jessa z DM…”

vyskúšala som Snuggs, Love Luna a Jessa z DM. Najlepší pomer cena:kvalita a moje obľúbené sú Love Luna. Veľmi príjemné na nosenie a najlepšie sedia. Snuggs sú najhrubšie a teda najviac vydržia – používam ich na noc alebo prvé 2 dni (moje najsilnejšie). Jessa skôr pretečú, častejšie ich vymieňam. Najlacnejšie, ale splnia svoj účel.

Krystína: “Snuggs mi pretiekli”

Ja som mala Snuggs a za mňa nie dobrá skúsenosť…pretiekla som do hodiny a mala som strašne nepríjemný pocit mokra a to som nemala veľmi silnú menštruáciu. Teraz po pôrode by som bola za 10 minút bola vybavená…

Broňa @makeup_by_brona: “Je to mega pohodlné, ale netreba sa úplne spoliehať.”

Menštruačné nohavičky som skúšala a je to mega pohodlné, ale netreba sa na to úplne spoliehať. Prvé dni, keď sú krámy silné, tak mne osobne po nejakom čase vadí, že trochu cítim tú vlhkosť. Na slabšie dni sú nohavičky super vec. Teraz to kombinujem aj s (pre mňa) novinkou z DMka. Kúpila som si látkové vložky – jednu dlhu a jednu na noc- ešte dlhšiu. A tie sú taktiež dosť pohodlné. Fungujú podobne ako nohavičky, čo sa týka absorbcie.  Len na rozdiel od normálnych vložiek sa len pripnú zdola na gate a môže sa stať, že sa napr. v noci vložka posunie a tým pádom pretečieš. Tak to kombinujem podľa potreby.  Je to eko, pohodlné, da sa s tým naučiť žiť.

...

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.