Matkovanie,  Tipy

Základná výbavička pre bábätko (zoznam na stiahnutie) + must have tipy od skúsených mamičiek

Výbavička pre bábätko je povinná jazda pre všetkých novorodičov. V súčasnosti je ponuka baby vecí naozaj pestrá a je ľahké prepadnúť pocitu, že pre bábätko potrebujete všetky ponúkané vychytávky.  Na prvé týždne vám stačí iba základ, ktorý neskôr podľa potreby doplníte. Preto som pripravila zoznam základnej výbavičky, ktorá vám na prvé dni a týždne s bábätkom postačí. V závere článku nájdete tipy od mamičiek z môjho Instagramu.

Ako som tvorila zoznam základnej výbavičky?

Momentálne ešte len čakám naše prvé bábätko a práve preto som si vytvárala zoznam základných vecí, ktoré potrebujeme.  So starostlivosťou o bábätká mám pomerne bohaté skúsenosti, lebo som kedysi pracovala ako babysitterka ( strážila som bábätká celý deň, nie iba pár hodín večer). Takže z toho som vychádzala. Zároveň som si pozrela nejaké videá na YouTube o tom čo kupovať a čo naopak nie. A tiež mi pomohli kamarátky, ktoré už deti majú a opýtala som sa ich.

Veľmi nápomocné mi boli aj tieto videá od Danky: 

 

Základná výbavička pre bábätko – zoznam

Takže keď som si všetko tak nejak dala dokopy, vznikol mi tento zoznam, ktorého som sa sama pri nákupe výbavičky držala. Detailne vám našu výbavičku ukážem vo videu, no priznám sa, že nám nakoniec zo zoznamu vypadol kočík, ktorý sme sa rozhodli nekupovať a naopak okrem postieľky som na spanie kúpila aj hamak, lebo s ním mám dobrú skúsenosť a tak ho chcem doma.  Tiež máme vo výbavičke šatku aj nosič. Ale v zásade som sa držala tohto zoznamu: 

 

 

Poznámky k zoznamu:

Čo sa týka oblečenia základ pre bábätko je rôzny a záleží najmä na ročnom období.  My budeme mať letné bábätko, takže toho potrebujeme oveľa menej ako rodičia, ktorí budú mať dieťatko v zime. Ťažko sa teda dávali do zoznamu konkrétne veci a ich počty. Niekde som však čítala, že je dobré rátať s 1 a pol oblečením na deň, pre prípad “nehody”, ktorá sa občas stane a občas nie. Výhodou je určite sušička prádla, ktorú doma máme, pretože oblečenie viem po vypraní rýchlo vysušiť a teda mi stačí menej kusov.

Nezabudnite na to, že bábätká sa rodia v rôznych veľkostiach, preto majte pripravenú aj väčšiu veľkosť ako newborn a tiež myslite na to, že bábätká veľmi rýchlo rastú a tak to s množstvom oblečenia nepreháňajte. Snažte sa odolať aj rozkošným vecičkám, šatičkám, rifličkám…. Sú pekné na fotku, no nepraktické. Urobte si radosť 1 setom na fotku. 🙂

 

Cumlík mám pocit, že sa stal odstrašujúcim nástrojom súčasnosti. Ja ho tiež neplánujem bábätku dať, radšej prsník, no chcem ho mať pre každý prípad doma. Zachránil mi nejden babysitterský deň. Rovnako pre vás nemusí byť základom biely šum, no mne ako babysitterke veľa krát pomohol. Takže za mňa základ.

Môže vám v zozname chýbať mantinel do postieľky, alebo vankúš s perinou – za mňa to na prvé týždne nie je potrebné a navyše to môže byť nebezpečné (dusenie), v prípade ochladenia použijeme deku. 

V zozname chýba monitor dychu, čo je skvelá vec a aj my zvažujeme jeho požičanie (Union ho dáva na pol roka zadarmo), no úprimne bábätko asi bude spať medzi nami v posteli a teda neviem, či využijeme. Preto ho za základ nepovažujem… V zozname ho nemám, no vám by mohol pomôcť. Aj ja ho ešte zvažujem. 

 

Pri kŕmení, hoci sa chystáte dojčiť, je fajn mať pre každý prípad doma aj fľašu (na vodiču napríklad) a niekto radí aj malé balenie umelého mlieka pre istotu. Zvážte. Podľa mojich kamarátok je odsávačka na prvé týždne must have a odporúčali mi rovno kúpiť elektrickú. Takže som dala do zoznamu aj odsávačku.

Je fajn mať pár ks bavlnených plienok, hodia sa na všetko možné. Ako podložka, na utretie grcky, na umývanie bábätká… 

 

Rovnako som pridala sáčky na mlieko. Lebo laktácia naozaj nemá scenár a je možné, že po pôrode budem mať mlieka veľa ale môže sa stať, že nebudem mať takmer žiadne. Chcem byť pripravená na obe verzie a mať sáčky na uskladnenie. Tu ešte dodám že za mňa je must have laktačná poradkyňa, ktorú sa chystám zavolať si domov hneď v prvých dňoch. Do zoznamu som ju nedala, ale chápeme sa… V zozname sú aj  potreby pre mamičku. Áno, balzam na bradavky na prvý pohľad nesúvisí s bábätkom, no… je potrebný. 

TIP: Kozmetika na kúpanie pre bábätká nie je extra potrebná prvé týždne, fajn je však mať niečo na premastenie pokožky. Ak si vyberáte kozmetiku, radšej zainvestujte do kvalitnej. Ja mám BioNike TridermBaby, testovanú na nikel a bez konzervantov. 

Ja osobne považujem za základ aj pár vecí do lekárničky, lebo bývame na dedine bez blízkosti lekárne a ak by bábätko potrápilo bruško alebo horúčka, chcem mať po ruke “prvú pomoc”. Mimochodom aj kurz prvej pomoci je podľa mňa základ. 

Verím, že vám základný zoznam pomôže nekupovať zbytočnosti! 🙂 

Must have tipy od skúsených mamičiek

Každé bábätko aj rodina má trochu iné potreby. Chcela som vám priniesť pohľad aj z inej strany, ako mojej, preto som oslovila mamky na mojom instagrame, aby mi napísali, čo je za nich must have výbavičky.  Ich tipy vám môžu pomôcť. 

Tamara: Kuchárka, upratovačka, kameň mudrcov na podporu energie a chápavý muž. 

Kristína: Bavlnené plienky.

Lucka z lucyfashionvisions: Ohrievač na fľaše, keď je problém s kojením. Ocenia to mamky najmä v noci. 

Aďka: Kolotoč na postieľku (na baterky), vibračné kresielko, fit lopta na uspávanie

Ivona: Nošič/šatka… najlepšie oboje. 

Bobuš: Hračka s bielym šumom.

Danielka KurkyOdsávačka na noštek na vysávač.

Dadka: Biely šum na spanie! My máme plyšové zvieratko so šumom.

Stanislava:  Bepanten baby, hniezdo na spanie a košieľky na prvé dni kým neodpadne pupík. 

Anit beauty lejva: Za mňa určite parný mixér 2v1

Najviac sa rozpísala Katka z blogu mycosmetictests.blogspot.com  napísala mi do správy celý zoznam, tak vám jej správu zazdieľam: 

  • kočiar (zachránil ma často aj doma)
  • nosič – perfektná vec, zachránil nás, keď bojkotoval kočiar. A je super na miesta, kde sa s kočiarom nedostaneš, ale aj na doma.
  • monitor dychu – must-have, bez debaty
  • postieľka – za mňa klasická
  • ortopedicky matrac, vybrali sme taký z 2 častí, medzi ktoré šupneš monitor dychu
  • zavinovačka – na prvé mesiace super
  • spací vak – už to má tak zaužívané, že vie, že ide do vaku a ide spinkať. Aj cez deň.
  • stolička na kŕmenie – keď bol maličký, dala som ho tam občas na tu najmenšiu polohu (skoro ľah), ak som niečo potrebovala urobiť
  • vanička
  • penová podložka do vaničky – myslela som, že blud, keď to kúpila svokra, ale používame každý deň, miluje to, keď ľahne na tu podložku a kope nohami do vody
  • na umývanie a následne krémovanie používam najčastejšie Biodermu, La Roche-Posay a A-dermu
  • jednozväzkovú zubnú kefku
  • nožničky so zaoblenou hranou
  • odsávačku na hlieny
  • fľaša – osvedčila sa Philips Avent Natural sklenená, má super cucak (aj keď budeš kojit, tak na vodu je fajn)
  • ohrievač na fľaše, kefka na fľaše a stojan na sušenie fliaš (som myslela tiež, že blud, ale využívame denne)
  • hrázdička s visiacimi prvkami, hrá sa s ňou od narodenia skoro
  • cumeľ – hej, snažila som sa mu vyhnúť, brala som ho ako najväčšieho nepriateľa a nechce ho vždy. Ale na zaspávanie je fajn a keď sa v noci občas zobudí s plačom, tak tiež pomôže
  • pokiaľ ide o oblečenie, som nesmierne rada, že sme mali veľa od kamarátov. Ono sa to nezdá, ale potrebuješ mať x záložných oblečení, ak … 🙂
  • A v tomto prípade som ja kupovala rastúce merino body a nohavice Woollies. A tiež aj kuklu. Super to je, využijes celoročne.
  • nejakú penovú podložku na zem
  • babymonitor sa mi osvedčil v čase, keď som bola sama večer doma a chcela som sa osprchovať. Inak ho veľmi nepoužívam, on vyciti, že nie som pri ňom keď spí a zobudí sa
  • silikónový riad
  • z kozmetiky ešte pouziva šampón Babe na mliečnu chrastu, krém na zapareniny, WaterWipes – najnajnaj obrúsky
  • látkove plienky treba mať v zásobe aj keď budeš používať jednorazové
  • uteráčik, ale fajn je aj taká ta veľká plienka (plienkovy uterák)
  • podbradnik, máme aj silikonovy, super vec, iba umyjes, ale nemá ho rád. Možno časom 🙂
  • Z liekov určite v zásobe niečo proti teplote/bolesti, espumisan, ja dávam aj probio, tiež očné kvapky (často ma červené očká a slzia mu, hlavne keď sme von, tak malo klipka, chce všetko vidieť)
  • A aj keď to je homeopatikum, Camilia na zubky je fajn, tiež gél v prípade problémov (dala som len 2x, ale to už mal. Veľmi opuchnute a červené ďasná)
  • A tiež je super na hygienu nosa ampulky Aliamare
  • Dettol ten bez alkoholu – aj na pupok po narodení)
  • Teplomer – máme aj bezdotykový aj rektálny s ohybným koncom
  • Vajíčko/autosedačka
  • Fajn je taká deka čo z jednej strany je latka a z druhej také ako plyš
  • Košík na plienky – na čisté
  • Prebaľovacia podložka a aj nejaká cestovná verzia
  • My sme este využili aj také malé tlmené svetielko v tvare medveďa do spálne, pretože tie začiatky boli ťažšie
  • A ešte čo používam – každú noc od narodenia – zvlhčovač vzduchu, pretože máme v byte suchý vzduch
  • Lifesaver v čase, keď reval celé dni od zubov – hryzadla, viac, vždy aspoň jedno v chladničke

A inak must-have pre mamičku:
– pomoc príbuzného (ale vyžiadaná)
– roboticky vysávač
– sušička (my na ňu už, bohužiaľ, nemáme miesto)
– kávovar !

A čo Katka považuje za blbosť:
– lehátko s vibrovaním 
– telové oleje
– sedák do vane (v tvare sedáku z hojdačky)
– fusak čo je ako vetrovka a zdola ako vak, využila som klasicky fusak (svoj 33-ročný)
– taká ta lampo/hudba čo vraj upokojuje dieťa (dostali sme)

Dúfam, že článok pomôže aspoň jednej nastávajúcej mamičke. Jeho tvorba mi dala zabrať. Poteším sa, ak napíšete svoje must have tipy do komentára. 

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.