Osobné zápisky

Beh a ja

Dnes mám pre vás špeciálny článok, lebo ja – nešportovec, idem písať o behaní. Ale beh mám naozaj rada a chodím behávať pravidelne už roky. Okrem tehotenstva, to som sa bála, takže som beh vymenila za rýchlu chôdzu, no veľmi mi chýbal, a tak som rada, že “som späť v hre”.

Vždy som bola odporcom športu, no keď som dospela, pochopila som benefity.

Začala som behávať, ešte keď som žila v centre Košíc, bola to moja každodenná rutina – ráno sa pred prácou prebehnúť a začať deň. Rada som chodila behávať aj večer, keď som cítila, že sa potrebujem prevetrať. Beh mi veľmi pomáha dodnes na spracovanie emócií. Keď je toho na mňa veľa, idem sa prebehnúť a z mojej hlavy všetko akosi vyfučí. Beh ma dobije endorfínmi a funguje sa mi oveľa lepšie, aj keď som celú noc nespala, ranný beh mi dodá energiu a zbaví ma mrzutej nálady. Pomáha mi zvládnuť náročné dni na materskej.

Nejde o výkon, ide mi o pocit

Každý môj beh je iný. Vždy bežím iný čas. Občas nevládzem, a tak sa viac prechádzam, ako behám. No vždy mám po behu dobrý pocit a to je pre mňa dôležité. Robím iba tak, aby som mala radosť.

Kvalitné topánky hneď od začiatku

Nemám pre vás žiadne extra tipy, lebo sama nie som profesionál, a vlastne ani neviem, či behám správne. Mám jediné odporúčanie – už od prvého behu majte kvalitné topánky. Ja som mala najprv iba lacné juniorky zo Sport Directu a myslela som si, že to stačí. Áno, boli určené na beh, ale nie, neboli ideálne a trpeli moje chodidlá aj kolená.

Nedávno som si cez Lounge by Zalando, módny outlet, kúpila ASICS Gel Sonoma G-TX, trailové (topánky na beh lesom aj cestou) bežecké topánky, a teda mala som to urobiť oveľa skôr! Je to neuveriteľný rozdiel v pocite na nohe. Komfort gélovej podrážky – to je ako behať na obláčikoch. Dokonca som behala s otlakom na päte a vôbec som ho necítila. Neverila som, ako veľa robí kvalitná obuv, kým som nevyskúšala. Takže toto odporúčam aj vám, investujte do kvality hneď od začiatku.

Baví ma behávať s Ayrou

Ayra je moja parťáčka, takže keď trochu vyrástla, kúpila som si špeciálne vodítko na beh so psom a chodíme behávať spolu. Je to náš spoločný čas a Ayra má veľkú radosť. Mne zase vyhovuje, že ma potiahne, a tak často zabehnem viac a rýchlejšie ako bez nej.

Vyskúšala som beh s kočíkom Hauck Runner

Naivne som si myslela, že budem behávať s bábätkom. A tak som si kúpila lacný Hauck Runner. A dobre, že som nekúpila Thule za 800 €, lebo som bola behať s kočíkom len 2x. Raz to bolo super a bábätko spalo. Myslela som si, že začala nová etapa môjho behu. Druhýkrát Teo plakal a ja som ho na rukách priniesla domov. Odvtedy kočík parkuje v garáži. Teo sa vo všeobecnosti nekočíkuje. Teraz mi príde na beh s kočíkom zima pre bábätko, nechcem, aby ho ofúklo, ale na jar to plánujem znova vyskúšať a uvidíme.

Ak hľadáte recenziu kočíka Hauck Runner 2 black, tak tu je.

Hauck Runner sa ľahko ovláda aj tlačí. Jednoducho sa poskladá a zvládne rôzne terény aj pole. Má nafukovacie kolesá, čo je výhoda a zároveň aj nevýhoda, lebo môžete dostať defekt. Pomer cena & kvalita je za mňa super. No to, že je lacný, je cítiť napríklad na chýbajúcom odpružení. Asi tak.

Hauck Runner 2 Black som kúpila za skvelú cenu tu. 

Beh s kočíkom je však o úplne inom ako beh bez kočíka. Prišlo mi to viac náročné, no dá sa.

Trackujem si to cez Samsung Watch

Kúpila som si smart watch od Samsungu a veľmi ma baví trackovať si beh. Nejdem na výkon, no rada si pozriem výsledné štatistiky a skúmam, kedy som bola najrýchlejšia, aké boli tepy, koľko kilometrov som prebehla a tak. Príde mi to zaujímavé.

Beh je hlavne čas pre mňa. Je dobrý pre moju psychickú pohodu. Získala som skvelú kondíciu, čo veľmi oceňujem aj teraz s bábätkom. Nejde mi o chudnutie ani formovanie postavy – no je to príjemný vedľajší účinok. Beh ma baví pre ten pocit.

Vyskúšajte beh!

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.