zo života študenta

Venované uchádzačom o štúdium.

Dávno som vám nepísala o šťavnatých zážitkoch z môjho štúdia na špecke špeciálnej. Január na konci a s ním aj môj magisterský prvý semester. Tak čo máme na špecke nové? uhmm… Nič…   a presne o tom vám dnes napíšem.  Bude to tak trochu zo zákulisia a preto je tento článok venovaný všetkým odvážnym, ktorý by v budúcnosti chceli byť špeciálny…

Kde bolo, tam bolo….Dávnejšie ale stále nedávno som sa zúčastnila konferencie k 25. výročiu založenia špeicálno pedagogického poradenstva na Slovenku. Niežeby ma niekto pozval. No mamka bola v BA práve kvôli konferencii, chcela som s ňou stráviť trochu času. A tak sme spolu šli.

Zaujala ma jedna zvedavá špeciálna pani ktorá sa pýtala, čo škola (ne)plánuje urobiť akreditované vzdelávanie pre špeckárov absloventov. A som veľmi rada že aj sám otec špp povedal, že si momentálne nevie predstaviť náplň tohto vzdelávania. Lebo ani ja nie.

Poviem vám, štúdium na špecke špeciálnej je naozaj prispôsobené tým “špeciálnym”. Hlavné heslo tu je: Opakovanie je matka múdrosti! Myslím si, že po toľkých rokoch opakovania to tu musí úspešne ukončiť aj jedinec s ľahkým MR. Nerada by som uraziť moje spolužiačky, no učiteľ národov z nášho ročníka tiež nevzíde.

KMENSKY

Študujem už štvrtý ročník a čo sa teórie týka, obávam sa že k magsterským štátniciam stačil ten prvý. Ten prvý. Bakalársky. A  od vtedy opakovali šťastne až kým nepomreli… teda. neZoštátnicovali.

Stále tá istá teória, z tých istých učebníc, dokonca prezentácii. Zmena je život! A tak aby sme pridali trocha vzrušenia z neočakávaného, pomenujú predmety trochu inak. A zaradia ich pod inú kategóriu. Povinné, povinne voliteľné, voliteľné… ale v samej podstate tie isté a o tom istom. A občas sa vyučujúca rád a šibalsky pohrá s pojmami. Asi aby to znelo drsnejšie a nabralo na vážnosti, vznikne pojdem: “agent výchovy” (pozn. prekladateľa: vychovávateľ). A vy plačete smiechom.

32_main_Agent-2-1456063417

Vážne. Je však naozaj škoda že máme plný rozvrh opakovania a nulovú (pardón… dvojtýždennú) prax. A to práve v odbore kde tisícnásobne platí: “Šedivá je teória, zelený strom praxe.”

Milý uchádzači, ak chcete študovať niečo časovo náročné bez nároku na vedomosti, špecku špeciálnu vrelo odporúčam. K úspešnému ukončeniu vám potom stačí pozorne počúvať  v prvom ročníku a vypracovať si kvalitnú prípravu na vyučovaciu hodinu,  ktorú môžete odovzdávať na všetkých predmetoch kde to budú chcieť ako seminárku. A ešte niečo univerzálne na tému integrácia, čo v prípade potreby upravíte na tému daného predmetu.  Za ušetrený čas mi poďakujete neskôr.

cef6f34b498c40deca732366bee3ced9

Ak navyše patríte k rebelom ako ja, skúškové v štvrtom ročníku zvládnete za dva dni. Aj to len preto že termíny ku každej skúške neboli v jeden deň. Šla som… na blink. Na učenie som nemala čas a som rada že som mu čas ani nevenovala. Stačilo rozmýšľať a vymýšľať 😀

No a potom už len napísať diplomovku a svoje vedomosti z prváku naposledy zopakovať komisii a ste. Napríklad magister. A môžete ísť naberať skutočné vedomosti z praxe, alebo pracovať v úplne inom odbore. Alebo ostať doktorant a naďalej sa venovať tejto bohatej teórii a aj ju vyučovať 😉

…a používať výrazy ako agent výchovy… 

Ps.: Špeciálny aj normálny pedagóg by mal mať najmä dobré srdce, prax  a zdravý rozum. Hlavne ten. Ak o neho neprídete na špecke, budete určite skvelý učiteľ. Všetkým súčasným aj budúcim spolubojovníkom želám práve to.

Ps. 2: A na špecke pre absolventov nemajú taláre, tak zvážte či to za to stojí! 😀

Hanka 😉

 

 

 

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.