Barefoot

Barefoot obuv: Výber topánok, správna veľkosť, výhody barefoot a môj príbeh

Barefoot topánky si získali čoraz väčšiu obľubu pre ich schopnosť podporiť zdravý a prirodzený pohyb nôh. Sama som objavila ich čaro po tom, čo mi v tehotenstve narástli nohy a klasická obuv mi začala byť nepohodlná. Vtedy som sa rozhodla investovať do barefoot topánok – a nemohla som urobiť lepšie rozhodnutie. V tomto článku sa s vami podelím o praktické tipy, ako vybrať tie najlepšie barefoot topánky pre seba aj svoje deti, aké výhody vám môžu priniesť, a prečo je správne meranie nôh kľúčové. Podelím sa tiež o svoju vlastnú skúsenosť a názor, prečo barefoot považujem za skvelú investíciu, ktorá stojí za každý cent.

Čo je to barefoot?

Barefoot je štýl obuvi, ktorý sa snaží napodobniť chôdzu naboso. Tieto topánky sú navrhnuté tak, aby umožnili nohám prirodzene sa pohybovať a posilňovať svaly, pričom poskytujú ochranu pred vonkajšími prvkami. Majú tenké, flexibilné podrážky a dostatok priestoru pre prsty, čo znamená, že si môžete užiť maximálny komfort a slobodu pohybu. Barefoot obuv je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa chcú vrátiť k prirodzenému spôsobu chôdze, zlepšiť rovnováhu a podporiť zdravý vývoj nôh, a to pre seba aj pre svoje deti!

Výhody barefoot topánok pre dospelých aj deti

  • Prirodzený pohyb chodidla – Barefoot topánky umožňujú nohe pracovať tak, ako bola navrhnutá, bez obmedzení tvrdej podrážky.
  • Zdravý vývoj detských nôh – Umožňujú voľný pohyb prstov a podporujú zdravý vývoj svalov, šliach a kĺbov.
  • Zlepšenie držania tela – Telo zostáva v prirodzenej polohe, čo znižuje tlak na chrbticu, kolená a bedrá.
  • Prevencia deformácií – Pomáhajú predchádzať problémom, ako sú haluxy, zarastajúce nechty či plantárna fasciitída.
  • Podpora rovnováhy a koordinácie – Flexibilná podrážka umožňuje nohe cítiť povrch pod sebou, čo zlepšuje stabilitu a koordináciu.
  • Úľava od bolesti nôh – Barefoot obuv môže zmierniť bolesti spôsobené nevhodnou obuvou alebo deformáciami chodidla.
  • Lepší kontakt s prírodou – Cítiš zem pod nohami, čo dodáva prirodzený pocit a lepšie spojenie s prostredím.

Barefoot obuv: Prirodzený pohyb, lepšie držanie tela a zdravé nohy

Barefoot topánky umožňujú nohe voľne sa hýbať, presne tak, ako to príroda zamýšľala. Pre deti to znamená, že sa noha vyvíja správne, svaly a šľachy sa prirodzene posilňujú a zlepšuje sa rovnováha. Dospelí zase ocenia, že sa ich chodidlá môžu hýbať prirodzene, čím posilnia svaly, ktoré v bežných topánkach často „zaspávajú“.

Bez podpätkov a tvrdej podrážky barefoot topánky prirodzene podporujú lepšie držanie tela. Telo sa nenakláňa dopredu ani dozadu, čo znižuje tlak na chrbticu a kĺby. Navyše, keď chodíš v barefoot topánkach, chôdza sa stáva ľahšou a prirodzenejšou – jednoducho kráčaš tak, ako by si chodila naboso. Ak tráviš veľa času v topánkach na podpätku, barefoot môže byť skvelou voľbou na odľahčenie a prevenciu rôznych problémov ako sú haluxy či bolesti päty. Tieto topánky dovoľujú nohe pracovať prirodzene, čo znižuje tlak na kĺby a šľachy, a tým predchádza mnohým problémom, ktoré nás môžu trápiť.

Nevýhody barefoot topánok

Aj keď barefoot topánky ponúkajú množstvo výhod, je dobré si uvedomiť aj niektoré nevýhody:

  • Adaptácia na nový štýl chôdze: Pre niektorých z nás, ktorí dlhé roky nosili tradičné topánky, môže byť prechod na barefoot obuv trochu výzvou. Môže sa objaviť pocit nepohodlia, pretože naše nohy a svaly si musia zvyknúť na nový spôsob chôdze. Nebojte sa, ak sa to stane – všetko chce svoj čas!
  • Nedostatočná ochrana v extrémnych podmienkach: Barefoot topánky nemajú hrubé podrážky, takže na ostrých alebo chladných povrchoch môžu byť menej chrániace. Ak sa chystáte na túru do hôr alebo na prechádzku v zime, možno budete potrebovať niečo odolnejšie.
  • Nie sú vhodné pre všetky chodidlá: Každé chodidlo je jedinečné a niektorí z nás môžu mať špecifické problémy, ktoré barefoot obuv nezvládne. Ak máte napríklad ploché nohy alebo vysoké klenby, môže byť lepšie zvoliť topánky s dodatočnou podporou.
  • Vyššie ceny: Kvalitné barefoot topánky, najmä tie z Európy, môžu zasiahnuť vašu peňaženku. Môže to byť vyššia investícia, no pamätajte, že ide o dlhodobú investíciu do zdravia.
  • Obmedzený výber dizajnov: Aj keď sa ponuka barefoot topánok rozširuje, niektorí z nás môžu považovať niektoré dizajny za menej štýlové v porovnaní s tradičnými topánkami. Ale kto hovorí, že pohodlné nemôže byť aj štýlové?
  • Krátky adaptačný čas: Pre tých, ktorí sú zvyknutí na mäkké a pohodlné topánky, môže byť potrebný čas na zvykanie si na tenšie podrážky a menšie odpruženie barefoot obuvi. Nezúfajte, ak to chvíľu potrvá – vaša noha si na to zvykne!

Barefoot pre deti: Prečo je to pre ich nôžky to najlepšie?

Keď ide o zdravý vývoj detských nôh, barefoot topánky sú skvelou voľbou. Ich dizajn je prispôsobený tomu, aby sa chodidlá mohli vyvíjať prirodzene a bez obmedzení. Deti majú jemné a flexibilné kosti, svaly a kĺby, ktoré sa ešte len formujú, takže voľnosť pohybu je pre ich nohy kľúčová.

  • Podpora zdravého vývoja nôh: Barefoot topánky umožňujú deťom voľne hýbať prstami a cítiť povrch pod nohami, čo prispieva k zdravému vývoju nôh. Tradičné topánky s tvrdou podrážkou často obmedzujú pohyb prstov a spôsobujú deformácie. Naopak, barefoot topánky podporujú správny vývoj svalov, klenby chodidla a celkovej štruktúry nôh.
  • Správna rovnováha a koordinácia: Deti, ktoré nosia barefoot topánky, si rozvíjajú lepšiu rovnováhu a koordináciu. Mäkká, flexibilná podrážka im umožňuje lepšie cítiť zem pod nohami, čo zlepšuje ich stabilitu a pomáha pri vývoji motorických zručností. Cítenie terénu ich zároveň učí lepšie reagovať na rôzne povrchy, čo je dôležité pre celkovú telesnú koordináciu.
  • Prevencia problémov s nohou v dospelosti: Tým, že barefoot topánky nechávajú deťom priestor na voľný pohyb prstov, pomáhajú predchádzať mnohým problémom s nohami, ktoré môžu nastať v dospelosti. Zarastajúce nechty, vybočené palce a oslabená klenba chodidla sa často vyvíjajú už v detstve, ak deti nosia nevhodnú obuv. Barefoot topánky týmto problémom efektívne predchádzajú, pretože rešpektujú prirodzený tvar chodidla.
  • Voľnosť pohybu a pohodlie: Barefoot topánky sú tiež extrémne pohodlné, pretože sú ľahké, flexibilné a prispôsobujú sa tvaru nohy dieťaťa. Deti sa v nich môžu voľne hrať, behať a skákať, bez toho, aby ich niečo obmedzovalo. Navyše, v barefoot topánkach sa ich nohy nespotia tak rýchlo, pretože často využívajú priedušné materiály.
  • Ideálne pre všetky fázy rastu: Od prvých krokov až po školské roky barefoot topánky poskytujú potrebnú podporu v každej fáze vývoja. Pre najmenšie deti je obzvlášť dôležité, aby mali priestor na prsty a flexibilnú podrážku, ktorá napomáha rozvoju rovnováhy a stability. Pre staršie deti zase barefoot topánky poskytujú potrebné pohodlie pri každodenných aktivitách.

Pre deti sú barefoot topánky doslova darom. Umožňujú im voľne pohybovať prstami a cítiť povrch pod nohami, čo je skvelé pre vývoj rovnováhy a stability. Navyše, keď majú deti nohy voľné a prirodzene sa pohybujú, zlepšuje sa aj ich celková koordinácia. Aj preto som sa rozhodla pre barefoot obuv pri mojom synčekovi od prvých topánok. Na záver chcem povedať, že nie každé dieťatko môže nosiť barefoot, ale väčšina detí áno 😉

Návod na meranie nôh pre barefoot topánky

Priprav si pomôcky: Potrebovať budeš papier, pero, pravítko alebo meter a pevnú plochu (napr. stenu).

Ako odmerať správne nohu pre barefoot obuv?

  • Zmeraj dĺžku nohy: Postav sa bosá na papier s pätou pri stene, obkresli chodidlo a zmeraj vzdialenosť od päty po najdlhší prst. Tento postup zopakuj aj na druhej nohe a zaznač si dlhší rozmer.
  • Zmeraj šírku nohy:  Na najširšom mieste chodidla (pri kĺboch prstov) zmeraj šírku pravítkom alebo metrom. Opakuj na oboch nohách a zapíš si širšiu hodnotu.

Správna veľkosť barefoot topánok

K dĺžke pridaj 5–10 mm pre voľný pohyb prstov a skontroluj veľkostnú tabuľku výrobcu. Pri výbere šírky dbaj na dostatočne širokú prednú časť topánky.

...

Tipy na výber barefoot topánok pre celú rodinu

Ak ste sa rozhodli investovať do barefoot topánok pre celú rodinu, gratulujem! Robíte tým veľký krok smerom k pohodliu a zdraviu vašich nôh. Ale ako si vybrať tie správne barefoot topánky, aby vyhovovali nielen deťom, ale aj nám dospelým? Prinášam vám niekoľko praktických tipov, na čo si dať pozor pri výbere.

1. Zamerajte sa na správnu veľkosť

Barefoot topánky musia sedieť ako uliate, no stále by mali nechať priestor pre voľný pohyb prstov. Aby ste našli správnu veľkosť, najlepšie je odmerať nohu (viď návod na meranie v predošlých článkoch!). Pri barefoot topánkach je ideálne pridať k dĺžke nôh 5–10 mm, aby mali prsty dostatok miesta. Nezabúdajte zmerať aj šírku, najmä ak máte širšie chodidlá. Každý výrobca má trochu inú tabuľku veľkostí, preto sa oplatí pozrieť konkrétne odporúčania od výrobcu.

2. Materiál – pohodlie na prvom mieste

Materiál barefoot topánok môže výrazne ovplyvniť ich pohodlie a funkčnosť. Koža je skvelá, ak hľadáte trvácnosť a prispôsobivosť nohe, zatiaľ čo textilné materiály sú ľahké a priedušné, ideálne na teplejšie dni. Pre deti je vhodné hľadať mäkké a flexibilné materiály, ktoré sa prispôsobia ich pohybu. A nezabudnite, že materiál musí byť dostatočne priedušný, aby sa noha nepotila.

3. Typ podrážky – flexibi

lita je kľúčová

Podrážka barefoot topánok by mala byť čo najtenšia a najflexibilnejšia, aby ste vy aj vaše deti mohli cítiť povrch pod nohami. Tento kontakt so zemou zlepšuje rovnováhu a stabilitu. Pri výbere dbajte na to, aby podrážka bola dostatočne odolná, no zároveň jemná. Niektoré barefoot topánky majú protišmykové podrážky, čo sa hodí najmä pre aktívne deti.

4. Vhodnosť pre ročné obdobie

Pri barefoot obuvi je dôležité myslieť na to, v akom období ju budete nosiť. Na jar a leto sú skvelé ľahké a priedušné modely. V horúcom lete určite oceníš barefoot sandále.  Pre jeseň a zimu zasa hľadajte barefoot topánky, ktoré sú zateplené alebo odolné voči vode, aby nohy ostali v teple a suchu aj počas chladnejších mesiacov. Deti obzvlášť ocenia nepremokavé modely, keď budú behať po kalužiach.

Celoročné barefoot topánky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú univerzálnu obuv na každý deň, bez ohľadu na ročné obdobie. Sú vyrobené z odolných, ale zároveň priedušných materiálov, ktoré poskytujú pohodlie v teplejších mesiacoch, no zároveň chránia nohu pred chladom a vlhkom v jeseni a zime. Často majú o niečo hrubšiu podrážku, aby zvládli rôzne povrchy a počasie, ale stále poskytujú dostatočnú flexibilitu pre prirodzený pohyb nohy. Celoročné modely sú teda skvelé, ak hľadáte praktickú a funkčnú obuv na celý rok.

5. Dizajn pre celú rodinu

Barefoot topánky dnes už ponúkajú širokú škálu štýlov a farieb, takže si určite nájde každý niečo pre seba – od minimalistických a elegantných modelov pre dospelých, až po veselé, farebné topánky pre deti. Nech už máte akýkoľvek vkus, barefoot sa dajú nosiť prakticky k čomukoľvek.

6. Cena ako investícia do zdravia

Barefoot topánky môžu byť cenovo náročnejšie, no myslite na to ako na investíciu do zdravia. Tým, že poskytujú vašim nohám prirodzený pohyb, predchádzajú rôznym problémom, ako sú vybočené palce, bolesti chrbta či oslabená klenba. A čo je dôležité – barefoot topánky sú veľmi odolné, takže ak sa o ne budete starať, vydržia vám naozaj dlho.

7. Testovanie je kľúč

Ak máte možnosť, vyskúšajte si barefoot topánky pred kúpou. Každá noha je iná a niektoré modely vám môžu sedieť lepšie než iné. Ak kupujete online, pozrite si recenzie alebo si objednajte viac veľkostí, aby ste si mohli vybrať tú najlepšiu.

Je barefoot obuv vhodná na šport?

Barefoot obuv sa stáva čoraz populárnejšou voľbou pre športovcov a nadšencov aktívneho životného štýlu. Je navrhnutá tak, aby podporovala prirodzený pohyb nohy, čo je dôležité pri rôznych športových aktivitách. Vďaka tenkým a flexibilným podrážkam majú športovci lepšiu rovnováhu a citlivosť na povrch, čo prispieva k lepšiemu výkonu a prevencii zranení. Barefoot topánky sú ideálne na beh, fitness cvičenia, a dokonca aj na jógové a pilates hodiny, kde je dôležitá stabilita a kontrola pohybu. Okrem toho, nosenie barefoot obuvi podporuje posilnenie svalov chodidla a členkov, čo vedie k celkovému zlepšeniu fyzickej kondície a pohybových schopností. Ak hľadáte pohodlnú a funkčnú obuv na šport, barefoot topánky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí sa chcú vrátiť k prirodzenej forme pohybu. Ja osobne však na beh preferujem Asics tenisky.

 

Starostlivosť o barefoot obuv

Na to, aby vaše barefoot topánky vydržali dlhšie, je dôležitá správna starostlivosť. Po každom nosení odstráňte prach a nečistoty jemnou handričkou alebo mäkkou kefkou. Ak sa topánky namočia, nechajte ich prirodzene uschnúť pri izbovej teplote, nikdy ich nevkladajte do sušičky. Na ochranu pred vodou a špinou použite impregnáciu vhodnú pre materiál vašich topánok. Skladujte ich na suchom mieste, mimo priameho slnečného svetla, a ak máte viac párov, striedajte ich, aby ste predĺžili ich životnosť. Pravidelne kontrolujte podrážky na opotrebovanie a nezabudnite ich nechať prevetrať, aby sa zbavili vlhkosti a pachov. Týmto spôsobom zabezpečíte, že vaše barefoot topánky zostanú pohodlné a funkčné, a vy si budete môcť užívať zdravú chôdzu dlhšie!

 

Slovenské barefoot topánky

Na malom Slovensku sa v posledných rokoch objavilo množstvo značiek, ktoré sa špecializujú na výrobu kvalitnej barefoot obuvi. Tieto značky si získavajú popularitu vďaka svojmu dôrazu na zdravý pohyb a prirodzený vývoj nôh, čo je pre rodičov a aktívnych jednotlivcov stále dôležitejšie.

Vďaka miestnemu know-how a využívaniu kvalitných materiálov sa slovenské značky stali známe nielen doma, ale aj na zahraničných trhoch. Tieto obuvnícke firmy ponúkajú široký sortiment barefoot topánok pre deti aj dospelých, pričom sa snažia kombinovať pohodlie, funkčnosť a atraktívny dizajn.

Či už hľadáte barefoot topánky pre svojich najmenších alebo pre seba, slovenské značky ponúkajú rozmanité možnosti, ktoré sú priateľské k nohám a podporujú zdravý pohyb. Tieto značky sa tak stávajú súčasťou rastúceho trendu, ktorý sa snaží posunúť obuvnícky priemysel smerom k väčšej udržateľnosti a zdravšiemu životnému štýlu. Na Slovensku tak máme možnosť podporiť domácu výrobu a zároveň sa starať o svoje zdravie a pohodu.

Niektoré slovenské značky presunuli svoju výrobu, no ostala v európe.

Slovenské značky barefoot:

 

 

Môj barefoot príbeh: Prečo som vymenila klasické topánky za barefoot?

Počas tehotenstva sa mi noha trochu zväčšila, čo sa často stáva, a keďže chodím veľa bosá, nohy sa mi prirodzene rozšírili. Tento proces mi dokonca pomohol s mojimi vybočenými palcami, čo bol pre mňa obrovský bonus. No zároveň som zistila, že klasické topánky ma začali tlačiť a cítila som sa v nich nepohodlne. Preto som sa rozhodla investovať do barefoot obuvi. Keď svojmu dieťatku doprajem tie najlepšie barefoot topánočky, prečo by som šetrila na sebe? Dopriať si pohodlie a zdravie je dôležité aj pre nás mamy!

Úprimne trochu som sa obávala dvoch vecí. 1. že barefoot topánky sú škaredé a po 2., že budem cítiť každý kamienok a bude mi to prekážať. Ani jedno z toho sa nenaplnilo. Dnes značky ponúkajú krásne, štýlové barefoot topánky, ktoré perfektne doplnia môj outfit a zároveň sa pohodlne nosia. A áno, pri barefoot obuvi trochu viac cítim kamienky, ale nie je to také hrozné (ako na pláži v Chorvátsku)  a už po pár dňoch som si na tento pocit úplne zvykla.

Vyskúšala som rôzne topánky a moja srdcová značka je rozhodne Be Lenka. Veľmi sa mi páčia topánky v ich ponuke a výborne mi sedia.

Áno, je pravda, že barefoot topánky vyrobené v Európe môžu byť drahšie, no pre mňa je to investícia, ktorá sa oplatí. Topánky sú kvalitné, často kožené, a vydržia mi dlhé roky. Oceňujem aj určitý minimalizmus – nepotrebujem veľa párov obuvi. Stačí mi niekoľko kvalitných kúskov, ktoré poctivo nosím na rôzne príležitosti. Mám pocit, že menej je niekedy viac, a barefoot obuv mi poskytuje presne to, čo potrebujem – pohodlie, kvalitu a všestrannosť.

 

 

...

Ahoj, som Hana! V decembri 2014 ma blogovanie chytilo za srdce a nepustilo. Pracujem v oblasti online marketingu. Som šťastne vydatá. Mám staffordku Ayru a syna Tea. Aktuálne ma veľmi baví písať články zo života mamky a stále rada vyskúšaj aj novú kozmetiku. Vítaj v mojom svete.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.